Hernia de disc
Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale si una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de gat, spate si picioare. Este determinata de leziuni care apar la nivelul discurilor intervertebrale, care sunt niste structuri cilindrice spongioase situate intre vertebrele osoase cu rol atat de a amortiza socurile in timpul mersului, alergarii sau ridicarii in picioare, cat si de a favoriza mobilitatea coloanei, permitandu-ti sa te apleci si sa te misti cu usurinta.
Discurile sunt ca niste pernute rotunde cu consistenta de jeleu la interior (nucleul pulpos), inconjurate periferic de o teaca fibroasa ferma (inelul fibros) si protectoare.
Cand mansonul fibros de la exterior se deterioreaza sau se rupe, continutul gelatinos din interior (nucleul pulpos) evadeaza spre exteriorul inelului fibros (prolabeaza), putand in anumite situatii, din cauza dimensiunii sau localizarii, sa comprime nervii spinali din vecinatate sau maduva spinarii situata in canalul spinal. Un disc herniat, in urma contactului sau a compresiei exercitate asupra nervilor sau maduvei spinarii poate sa determine aparitia durerii, senzatiei de amorteala si chiar a unei slabiciuni musculare la nivelul mainilor sau picioarelor. Nu toate persoanele care au hernie de disc prezinta simptomatologie, existand foarte multe cazuri silentioase.
In fiecare an, pana la 2% dintre oameni primesc diagnosticul de hernie de disc. Desi o hernie de disc se poate intampla oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, cel mai adesea apare la nivelul lombar inferior sau la nivelul gatului, fiind destul de rar ca un disc sa se hernieze la nivel toracal.
Persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani sunt cel mai susceptibile de a suferi o hernie de disc, iar barbatii sunt de doua ori mai des afectati decat femeile. De cele mai multe ori, herniile de disc se vindeca singure sau cu masuri simple de ingrijire la domiciliu, insa un numar important pot da complicatii nervoase si pot necesita interventii complexe chirurgicale.
Cateva informatii despe coloana vertebrala
Coloana vertebrala este alcatuita din 33 de vertebre separate prin discuri intervertebrale spongioase in regiunile mobile. Este impartita in patru zone:
- Coloana cervicala: Primele 7 vertebre, situate la nivelul gatului
- Coloana toracica: Urmatoarele 12 vertebre, situate in regiunea spatelui
- Coloana lombara: Urmatoarele 5 vertebre, situate in partea inferioara a spatelui. Cele mai frecvente hernii de disc lombare se situeaza la nivelul L5-S1 si L4-L5.
- Coloana sacrala: Ultimele 5 vertebre sacrale sunt sudate si se continua cu cele 4 vertebre rudimentare care alcatuiesc coccisul.
Intre vertebre, pana la nivelul coloanei sacrate, se interpun discurile intervertebrale care tamponeaza socurile si asigura flexibilitatea coloanei. Exista 23 de discuri in coloana vertebrala umana: 6 in regiunea cervicala (gat), 12 in regiunea toracica (mijlocul spatelui) si 5 in regiunea lombara (partea inferioara a spatelui).
Un disc herniat presupune ca un fragment al nucleului pulpos care formeaza miezul discului, este impins in exteriorul structurii, inspre canalul spinal, prin intermediul unei rupturi sau fisuri a mansonului de fibre care alcatuieste inelul fibros de la periferia discului intervertebral. Discurile care se herniaza sunt de obicei intr-un stadiu precoce de degenerare. Canalul spinal este un spatiu limitat, care devine insuficient pentru nervul spinal si pentru fragmentul de disc herniat deplasat. Din cauza acestei prolabari a continutului sau, discul apasa pe nervii coloanei vertebrale, producand adesea durere, care poate fi severa.
- Cu toate acestea, hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri treptate, legate de imbatranire, numita degenerescenta a discului. Pe masura ce avansezi in varsta, discurile tale devin mai putin flexibile, mai deshidratate si mai predispuse la rupere sau fisurare, chiar si in urma exercitarii unei tensiuni sau rasuciri minore.
- Un traumatism izolat poate determina hernierea unui disc.
- De multe ori, cauza poate fi o tehnica deficitara de ridicare a obiectelor mari si grele, in context profesional, casnic sau sportiv, prin faptul ca sunt folositi muschii spatelui in loc de cei ai picioarelor sau ai coapselor, ceea ce poate duce la aparitia herniei de disc. De asemenea, tensiunea brusca din cauza ridicarii sau rasucirii necorespunzatoare in timpul manevrarii obiectelor grele poate determina hernia de disc.
- Rar, un accident precum o cadere sau o lovitura in spate poate cauza hernie de disc.
Factori de risc
Anumite persoane pot fi mai vulnerabile la probleme discale si, prin urmare, se pot confrunta cu discuri herniate in mai multe locuri de-a lungul coloanei.
Cercetarile arata ca predispozitia pentru hernierea discurilor poate fi mostenita. Astfel, printre factorii de risc care pot creste riscul de a face hernie de disc, se numara:
- Greutatea in exces. Kilogramele in exces pun presiune pe coloana vertebrala putand determina hernierea.
- Anumite meserii pot sa predispuna la hernie de disc. Persoanele care presteaza servicii care implica efort fizic crescut au un risc mai mare de a se confrunta cu probleme ale coloanei vertebrale. Ridicarile repetate, tragerile, impingerile, indoirile, rasucirile pot creste riscul de aparitie a herniei de disc.
- Factori genetici. Unele persoane au o predispozitie genetica pentru hernia de disc.
- Sexul – barbatii au o probabilitate de doua ori mai mare sa sufere de hernie de disc comparativ cu femeile.
- Fumatul – Se crede ca fumatul diminueaza aportul de oxigen catre disc, determinandu-l sa se descompuna mai repede.
Semnele si simptomele herniei de disc
Cele mai multe hernii apar in partea inferioara a coloanei vertebrale (zona lombara), dar pot sa apara si in regiunea cervicala. Semnele si simptomele depind de marimea herniei de disc, pozitia discului herniat si de existenta sau nu, a compresiei nervoase. Daca discul herniat nu preseaza pe un nerv, persoana poate experimenta o durere usoara in zona inferioara a spatelui sau poate fi asimptomatica.
Cele mai comune semne si simptome ale herniei de disc sunt:
- durere si amorteala, cel mai frecvent pe o parte a corpului
- durere care se extinde la brate sau picioare
- durere care se agraveaza noaptea sau cu anumite miscari, inclusiv la stranut, tuse, rasucire
- durere care se agraveaza dupa ce stai in picioare
- durere la mersul pe distante scurte
- durerea se poate ameliora in pozitii care relaxeaza coloana vertebrala deoarece presiunea asupra discului herniat scade
- slabiciune musculara inexplicabila
- furnicaturi, amorteli sau senzatii de arsura in zona afectata
Diagnostic
Diagnosticul se stabileste in baza examenului clinic de specialitate (neurologic), investigatiilor imagistice si testelor functionale.
In timpul consultului clinic, medicul va efectua anamneza, documentand istoricul bolii si investigand posibilele cauze si va efectua un examen clinic amanuntit general si al coloanei vertebrale, in special. Medicul iti va cere sa faci unele miscari pentru a determina cauza durerii. Este nevoie si de o examinare neurologica pentru a verifica:
- Reflexele
- Forta musculara
- Abilitatea de a merge
- Capacitatea de a simti atingerile usoare
Pentru diagnosticarea herniei de disc este nevoie si de anumite investigatii, cele mai importante sunt cele imagistice:
- RMN (rezonanta magnetica nucleara) este de departe procedura preferata de medici cand vine vorba de investigarea unei hernii de disc. Prin rezonanta magnetica se obtin imagini 3D ale coloanei vertebrale si ale structurilor invecinate. Prin RMN se obtin imagini privind pozitia discurilor herniate si se poate determina ce nervi sunt afectati.
- Radiografie. O radiografie nu poate pune diagnosticul de hernie de disc, dar poate evidentia alte cauze ale durerii de spate, daca aceasta este cauzata de o fractura osoasa sau de o tumora.
- Tomografie computerizata (CT) – cu ajutorul razelor X se obtin imagini din diferite unghiuri ale coloanei vertebrale si ale structurilor invecinate care se combina pentru a forma imagini transversale ale coloanei si zonelor din apropierea coloanei.
- Mielografie – investigatie radiologica cu substanta de contrast, care ofera informatii despre coloana vertebrala. Aceasta investigatie evidentiaza presiunea pe maduva spinarii sau pe nervi chiar in situatia existentei mai multor discuri intervertebrale herniate sau a altor situatii.
- Testarea nervilor: Electromiografia si testele pentru nervi masoara modul in care impulsurile electrice se transmit de-a lungul fibrelor nervoase. Acest lucru ajuta la stabilirea localizarii afectarii nervilor.
Tratament
In 90% dintre cazurile de hernie de disc, durerea se imbunatateste singura sau cu ingrijiri medicale simple. Probabil ca te vei simti mai bine in termen de o luna. Insa, daca durerea persista, se agraveaza sau se insoteste de amorteli, furnicaturi si slabiciune musculara, de tulburari vezicale si de defecatie, este imperios necesar sa te adresezi medicului. O hernie de disc netratata se poate agrava, iar acest lucru este valabil mai ales daca vei continua activitatile care au provocat-o (de exemplu, daca s-a dezvoltat datorita muncii pe care o desfasori). O agravare a discului rupt poate provoca dureri cronice si pierderea controlului sau a sensibilitatii in zona afectata. Consulta medicul daca ai in continuare simptome dupa patru pana la sase saptamani de ingrijire conservatoare.
Tratamentul fizioterapeutic si kinetoterapeutic
Daca durerea nu cedeaza in cateva saptamani, medicul iti poate recomanda fiziokinetoterapie. Specialistul iti poate recomanda pozitii si exercitii fizice special menite pentru a reduce durerea in discul herniat, precum exercitiile de elongatie. De asemenea, in cadrul programului fiziokinetoterapeutic poate fi inclus masajul.